25.08.2015
Nisujahule hea alternatiiv on kookosjahu
Artikkel

Kookosjahu on kookose viljalihast pärast õli väljapressimist jahvatatud kiudainete- ja proteiinirikas jahu.

Kookosjahu on kerge ja õhuline ning sobib hästi kookide valmistamiseks. Maitse on meeldivam kui tavalistel täisterajahudel.

Kookosjahu säilib hästi. Kookosjahuga ei saa valmistada väga kõrgeid temperatuure nõudvaid toite (suitsemispunkt 177 °C). Kookosjahu on gluteenivaba.

Kookosjahu kasutamine aitab kiirendada ainevahetust. Kookosjahu sisaldab ohtralt keskmise ahelaga rasvhappeid, millel on viiruste, mikroobide ja seenorganismide vastane toime. Kookoses leidub seene- ja bakteritevastast kaprüülhapet ja lauriinhapet, siis saab seda kasutada igasuguste seenhaiguste raviks.

Kookosjahul on suur mangaanisisaldus. Mangaan aitab paljudel teistel mineraalidel ja vitamiinidel paremini imenduda ning toetab immuunsüsteemi ja kilpnäärme tervist ning aitab kontrollida veresuhkru taset.

Kookosjahu kiudainetesisaldus on kaks korda suurem kui täistera nisujahus ning viis korda suurem kui pruunist riisist valmistatud jahus.
Kiudained on tähtsad veresuhkru reguleerimisel söömise järel, parandavad seedetegevust ning ainevahetust. Madal süsivesikute sisaldus tähendab seda, et kookosjahust küpsetised ei tõsta veresuhkrut kõrgeks, mistõttu võib see olla hea alternatiiv küpsetamisel ka neile inimestele, kellel on kalduvus metaboolse sündroomi ja veresuhkruprobleemide tekkeks.

Ostke siit kookosjahu

Sarnastel teemadel