26.03.2018
Kõige pikem teekond
Väljaanne » Raamat
Tunnuspilt
  • Tauno Jürgenstein

Eesti vaimse kirjanduse riiul on saanud täiendust. Sedapuhku jutustusega ühe eestlase rännakust läbi viie Ameerika riigi. Kirjeldatud teekond pole aga tüüpiline reisikiri, mis viib lugeja üle geograafiliste maamärkide, jagades teavet sihtkohtade loodusest ja elu-olust. Kuigi ka viimast selles leidub.

Raamatu tuumaks on rännak minategelase sisemaastikel. Selle käigus saame aimu rändaja hinges toimunust ja tema olemuses reisi kestel ilmnenud muutustest. Tehes tegelikult aset leidnud loo autoriga kaasa nii tema hirmude tihnikud ja kõhkluste kuristikud, kui mõistmise aasad ja transformatiivsete hetkede ülevate vaadetega mäetipud, on lugejal võimalik seejuures iseennast kõrvalt jälgida. Küsida, kus viibin oma teekonnal mina? Kas ma olen jäänud kinni mugavustsooni või ehk kardan ette võtta mõnd salamisi kutsuvat muutust oma elus? Kas ma elan täiel rinnal ja tõeliselt elusana või hoiab mind miski tagasi? Miski, mis võib-olla asub üksnes mu enda peas... Mõnelegi võib raamat pakkuda aga hoopis rõõmsat äratundmist, et näe ma olen julgenud võtta riske ja see on toonud mind arengus edasi, ning siin on keegi kelle vastavast teekonnast on põnev osa saada.

Selles siiralt ja hingestatult kirja pandud loos on kerge saada autoriga samale lainele. Mees pole pidanud paljuks lasta lugejal heita pilku sügavale oma sisemusse ja võtta meid muuhulgas kaasa psüühe peidetud poolte avastamisele. Viimatinimetatud osa teekonnast kroonivad muutunud teadvuse sisundis toimunud sisemiste rännakute nagu näiteks ayahuasca tseremooniate lähivaated ja kirjeldused. See on miski, mis meie avalikus kirjasõnas sama hästi kui puudub. Põhjustel, mida on raamatus ka käsitletud. Lugu ilmestab lisaks minategelase isiklike suhete liin, mida võib paljudel juhtudel üle kanda tüüpilistesse meeste-naiste suhete konteksti ja mis pakub seetõttu ehk samuti äratundmist. Miks mitte taas millegi mõistmist oma elus.

Autor on Eesti vaimsete huvidega ringkondadele seni suhteliselt tundmatu, kuid pole päris uustulnuk kirjandusmaastikul. Tema sulest on varem ilmunud mitmeid ajakirjanduslikke artikleid ja kirjutisi. Tõsi, peamiselt jõgede ja vee-elustiku teemal, kuid ka üks raamatukatke Pärnu kirjarahva antoloogias nr 3, kus ta pajatab Indias Rishikeshis pühamehe Mooji satsangidel „valgustumise järel" käimisest.

Bioloogina leiba teeniv, kuid ühtlasi näiteks transpersonaalset psühholoogiat õppinud mees kommenteerib oma elu muutunud fookust nii: „Olles mõned head aastad tegelenud jõgede uurimise ja taastamisega, hakkasin õige pea mõistma, et ehkki looduse abistamine tervenemisel on väga tänuväärne ja vajalik töö, on see vaid sümptomitega tegelemine. Juurpõhjus peitub inimeses, tema mõttemaailmas ja arusaamades. Inimeses, kes ühelt poolt on loodust mõtlematult hävitanud ja teisest küljest ei paista sellest kõigest mitte midagi õppinud olevat. Sellest ajast olen tundnud aina süvenevat tõmmet tegeleda juurtega ehk tegelike põhjustega. Olulisim on, et inimesed mõistaks, kes nad on ja mida nad tegelikult vajavad? Olen kogenud, et mida sügavam on see mõistmine, seda teadlikumalt käitub inimene kõigis elusfäärides ja seda enam julgeb oma läbitunnetatud tõe eest seista. Aga kõik algab loomulikult iseendast ja nii ma asusingi teele."

Autori soov üht oma teekonda kirja pannes oli ärgitada lugejaid ette võtma nende enda teekondi, mis neid ehk juba ammu ootavad. Sest vaid nii, igaüks oma hingeradu järgides on meil indiviidide ja inimkonnana lootust. Lootust kestmisele ja tõelisele ning täitvale elamisele.

Huviline leiab raamatu nii Apollo kui Rahva Raamatu kauplustest. Sel neljapäeval 29.03, kell 18 toimub Pärnu Keskuse Apollos ka raamatu avalik esitlus, kuhu olete lahkelt oodatud.

360 lk, kõvade kaantega.

Kirjastus Hea Tegu, www.fil.ee

Sarnastel teemadel